Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Derer@Respekt

Moje cesta k tý knize trvala dva a půl roku. Když se dívám zpátky, můžu si číst v kapitolách svýho života, ale taky v kapitolách společnosti, v kapitolách Česka, Jižní Ameriky, Austrálie... Ta cesta začla jedný noci v levnym hotelu; přes ulici se na mě dívali mrtví andělé z nejznámějšího a nejmodernějšího hřbitova v Buenos Aires, Recoleta.

Mám to celý v hlavě. 

Dívám se na web a registruju se. Admin mi posílá hesla. Píšu svůj první text. Je o Mexiku. Ta cesta mě tenkrát pěkně vzala, ale o to ani tak nešlo.

Byl jsem sám někde úplně odtrženej od všeho, co jsem znal. Za sebou jsem nechal rodinu a celej svůj dosavadní život.

Reklama

Bylo mi úplně na nic.

Seděl jsem teda u počítače s lahví vína a tupě zíral do obrazovky.

Z venku jsem slyšel halekání klubovejch dohazovačů a svist křídel těch mrtvejch andělů.

Napsal jsem text a dal "Aktivní."

Druhej den jsem tam měl dvacet! přečtení. Zíral jsem na to. Dvacet lidí si přečetlo moje pocity! 

Tlačil jsem tam jeden text za druhym, někdy i tři do tejdne. Úplně jsem cejtil, že tohle je PŘESNĚ ten druh publikování, jakej jsem vždycky chtěl! Jako by se ve mně otevřely nějaký stavidla a já hrnul svoje těžký myšlenky neuvěřitelně lehce skrz síť do Česka.

Připadalo mi to jako graffitti. Pouliční umění, každej cyberchodec se může zastavit a přečíst si, co jsem napsal, nakreslil, natagoval.

Věřim, že tvář literatury se pod vlivem elektroniky mění. Stojíme na začátku tý změny a nevíme přesně, jaká bude. Ale je to asi jedno. Důležitý je, že bude nějaká literatura.

Prošli jste se mnou Argentinou, Brazílií, Austrálií i Českem. Napsali jste mi spoustu reakcí pod moje texty a dali jste najevo, že se vám moje texty libí, nebo nelíbí.

Nevim, jak se za něco tak výbornýho děkuje.

V tý knize se bublina z blogovýho cyberlatexu vydouvá do světa klasickejch médií. Je to jako by se nedočkavá elektronická hydra prodírala na světlo tištěný formy, kterou se sama snaží zničit.

Křest  knihy Derer@Respekt  je za dva tejdny, 31.3. od 19:00 v hospodě Na Slamníku v Praze 6.

Tam bych vám moh vlastně poděkovat osobně. 

 

Facebook Event: Derer@Respekt 

 

PlakatDererAtRespekt.jpg

 

Seznam Trafik, ve kterých budete moci knihu zakoupit s časopisem Respekt od 30. 3. do 12. 4.

 

Knihu je možno koupit zde >>>