Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Volte koho chcete

Děsíte se představy, že vás vaše volba bude mrzet? Že věnujete svůj čas na tu cestu k volebním urnám a potom ve vás zůstane ten hnusnej pocit volby nejčistšího lejna?

Po dvaceti letech mají Češi možnost ochutnat další z lahůdek normálního státu.

Můžou si sami zvolit jednotlivce, který je bude zastupovat ve světě a konejšit věčně rozkřičené parlamentní strany. Člověka, který bude spíš pomáhat než aby spoluobčanům vyčítal, co zase neudělali dobře.

Už to, že je nabídka kandidátů taková, je vlastně výhra. Signalizovaná vysoká volební účast ukazuje, že Čechy volba prezidenta baví.

Reklama

Je pravděpodobné, že je to hlavně proto, že se dokázali identifikovat s jedním z devíti kandidátů a dokázali si sami sobě obhájit, proč dotyčný za ten jejich hlas stojí.

V posledních dvaceti letech byli Češi zvyklí volit proti někomu. Zmanipulované volební průzkumy ukazovaly Čechům křivou cestu, jak si zavolit a potom s hrůzou sledovat, co se děje.

== Musíte volit tuhle stranu, protože jinak se k moci dostane tahle strana==.

Osobně jsem slyšel tenhle argument víckrát. Volím ODS/ČSSD, protože ta malá strana, kterou bych chtěla/chtěl volit, se do parlamentu nedostane a budou to vyhozený hlasy.

Tady je nutno říct, že volíme kvůli sobě a tuhle optiku přestat používat.

Pokud už do tý hry jdeme, je důležitý volit tak, jak přesně chceme.

Nezůstane potom žádná pachuť a i když náš kandidát nevyhraje, budeme mít dobrý pocit, že jsme udělali něco dobře.

Je to důležitý pro naše duše.

 

A mimochodem, já budu teda volit Vladimíra Franze, který je podle průzkumů na třetím místě. Volte ho taky, jinak bude na hradě Zeman nebo Dienstbier.