Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Pane premiére, máte mobil?

¿A myslíte si, že voláte za srovnatelnou cenu, jako váš kolega jiný premiér kdekoliv jinde ve světě

Že se v České republice volá dráž než na západ od Aše, je evidentní a debata o tom, jestli to tak je nebo ne už je za námi.

Proč tomu tak je, se už taky dlouho ví.

Český regulátor ČTÚ (Český telekomunikační úřad) byl v prvním desetiletí nového milénia k smíchu velké trojici českých mobilních operátorů. Představitelé firem Telefonica O2, T- Mobile a Vodafone se na večírcích jásavě plácali po zádech a na veřejnosti hráli svoje srandovní konkurenční hry, zatímco se český občan při návratu ze světa nebo při nástupu k jeho objevování nevěřícně díval na SMS oznámení o výši tarifu.

Reklama

ČTÚ získal i ocenění v podobě druhého nejhoršího regulátora v letech 2006-2011 v rámci Evropy a za tento krásný výsledek je zodpovědný nejen šéf bývalý, jak by se dalo velmi jednoduše tvrdit, ale zároveň šéf současný, o němž ještě bude řeč.

Marže dvou největších operátorů, Telefoniky O2 a T-mobile se i uprostřed celosvětové finanční krize pohybují kolem 40% hlavně díky oligopolnímu prostředí, které ČTÚ nebyl schopen rozrušit, ale i díky trikům, jako je například minutová, a ne sekundová tarifikace.

Výkony českých průmyslových gigantů, jako je Škoda Auto nebo Unipetrol, se pro srovnání pohybují v řádech několika procent.

Chápu, že španělský král má nárok na kvalitní dečky, ale pochybuju, že by o to Juan Carlos stál, kdyby věděl, jakým způsobem firma sídlící v jeho království a operující v novodobé kolonii k takovým ziskům přichází. Na druhou stranu, dělá jen to, co jí místní regulátor dovolí.

Ale abych zase neodběhl od tématu, což mě teda baví, ale chápu, že máte málo času.

Ve včerejším internetovém zpravodajství jsem se dozvěděl, že z podmínek aukce na nové frekvence pro modernizaci mobilních sítí v ČR (4G) pravděpodobně vypadne povinnost vítěze zpřístupnit stávající 2G a 3G síť mobilním virtuálním operátorům – MVNO(Mobile Virtual Network Operator).

Nezajímá mě moc, jak dopadne aukce na licenci a s tím i to, jaký bude osud možného čtvrtého českého operátora. Nedělám si iluze, že to bude něco, co rychle zatřese současným stavem cen za telekomunikační služby v České republice a zároveň přinese jejich zkvalitnění.

A když, tak možná koncem desetiletí.

Vím ovšem, že to, co by mohlo skutečně změnit svět mobilního spojení lidí v České republice poměrně rychle, ale čemu se bude trojice telekomunikačních soudruhů vehementně bránit, je právě masivní možnost vstupu MVNO na český trh.

MVNO si pronajímají část sítě stávajícího operátora a tím pádem je jejich počáteční investice velmi malá v porovnání se stávajícím operátorem. Navíc, síť je postavena a připravena k použití.

Nový virtuální operátor může tedy velmi rychle vstoupit na trh a je už na něm, jaký si zvolí obchodní model a jaká bude jeho „nájemní smlouva“ se stávajícím operátorem a jaké služby zprovozní. Cenově je samozřejmě zásadně jinde, z čehož mají radost lidé v zemi, kterou právě řídíte.

Zbydou jim peníze na nekvalitní jídlo a předražený teplo a na polích se neobjeví nové věže.

Neříkejte, že vás potenciálních pár miliónů voličů nezajímá. Mimochodem, dneska má v ČR mobil už i voličovo dítě kojenec nebo prastrýc na konečném odpočinku.

Možnost vytvoření nových pracovních příležitostí pro lidi, které velcí operátoři pod záminkou krize a v zájmu udržení svých vysokých marží vyrazí z práce, by vás mohla taky oslovit.

Navíc, když se celá věc udělá dobře, profituje z toho i velký operátor.

První úspěšný MVNO byl Virgin mobile v Anglii v roce 1999. Mluvíte teď přece často s panem Cameronem, zeptejte se ho na to. Možná když začínal, měl simku od Virgin.

V Dánsku (5.5M obyvatel) je dneska 59 MVNO (TDC má 35, Telenor 18 a Telia 6)  a můj kámoš Ole volá za pár ore dánské koruny za minutu (neEuro – to by vám taky mohlo být sympatické).
Atd, atd…

V České republice je tento segment trhu v šedé zóně a pohybuje se na hranici legality a „šedí“ jsou často vystaveni na milost a nemilost „hostitelům“ (například TMT a její spor s O2). Proč? Protože „hostitele“ český regulátor ČTU smluvně nenutí k tomu, aby svou síť dal MVNO k dispozici za jasných smluvních podmínek, jak je tomu ve všech vyspělých zemích.

Český stát má dnes unikátní šanci tento smutný stav ukončit.

Tady se dostávám k jádru věci – pravděpodobné vyškrtnutí podmínky zpřístupnění stávajících sítí pro MVNO pro vítěze aukce na 4G licenci bylo zdůvodněno šéfem ČTU Dvořákem tím, že se OBÁVÁ soudních sporů s největším českým oligopolem a že by celá aukce mohla být zpochybněna.
Vás úředník se OBÁVÁ soudních sporů.

Přečtěte si to ještě jednou.

ČTÚ je tady k tomu, aby operátory utržené ze řetězu krotil, ne aby se jich bál.

Pokud vámi, nebo ministrem Kubou, nebo někým jiným řízený úředník do médií prozradí, že se bojí, protože jeho svět je orámován kolbištěm firemních právníků, které má každý z mobilního trojlístku samozřejmě ty nejlepší, musí si za peníze, které má v rozpočtu v kolonce výdajů označené jako „jiné,“ pořídit ještě lepší právníky a může se přestat bát.

Pokud se bojí dál, nemá na svém místě co dělat.