Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Last week

Poslední díl letního speciálu Last week je tady. Bylo skvělý se pravidelně probírat tím, co se na světě děje. Často jsme fascinováni toxickým kouzlem české politiky natolik, že nevnímáme to množství příběhů, probíhajících všude na Zemi. Zajímavé bylo zjištění, že i když velký vliv na naše životy mají lidé jako Donald Trump, Xi Jinping nebo Vladimír Putin, ty nejvíce inspirativní příběhy tvoří běžní lidé, indiáni a taky, což mě nejvíc pobavilo, zvířata.

Nick Cave & P J Harvey

Nick Cave & PJ Harvey,  Source: The Red Hand Files

Raoni, 89 letý vůdce amazonského indiánského kmene Caiapó se sešel s francouzským prezidentem Macronem během schůzky G7 v Biarritzu a potom prohlásil, že Macron to zařídí. Ten to začal zařizovat a do toho se vložil jeho brazilský protějšek, který Macronovi vzkázal, že on, Bolsonaro, má hezčí ženu.

Indiánský kmen Guajajará, žijící v lesích brazilského státu Paraná, se rozhodl začít lovit nelegální dřevaře a těžaře vzácných kovů. Indiáni jsou ozbrojeni luky, šípy, samopaly a automatickými puškami a během lovu se domlouvají mobilními telefony.

Muž, který byl ve městě Ponta Grossa, v brazilském státě Paraná poražen vlakem a následně umístěn do nemocnice a z bezpečnostních důvodů připoután k lůžku, se rozhodl z nemocnice odejít i s postelí, ke které byl připevněn. Pacient, chodící po městě s postelí na zádech, byl poté lokalizován policií a odveden zpět, kde si zase lehl.

Economist publikoval zprávu, že Čína je největším světovým věřitelem. Vzhledem k tomu, že jde o komunistický stát s úlisnou kapitalistickou tváří, má se celý svět v nejbližších desetiletích na co těšit.

Israel vyvinul technologii na odchytávání nepřátelských dronů. Systém dokáže ovládnout až 200 létajících zbraní najednou, přinutit je přistát na určeném místě a vnutit jim opačné instrukce. Například, aby se vrátily nad sídlo Hezbolláhu a svůj náklad upustily tam.

CITES (Convention on International Trade of Endangered Species) vyhlásila totální zákaz vývozu mladých slonů z afrických zemí. Proti byly, kromě jiných, USA a také Zimbabwe, která ročně odebere matkám kolem stovky dětí a pošle je do čínských zoologických zahrad.

Šéf největší švýcarské rafinérie potvrdil agentuře Reuters zprávu, že po světě začínají kolovat falešné zlaté cihličky s logem těch největších a nejkvalitnějších světových rafinérií, což přináší krizi i do odvětví, kde tak nějak z podstaty nikdy nebyla. Šéfové těch provozů se shodují, že falešné zlato přichází z Číny.

Britská královna povolila Borisi Johnsonovi zavřít na pár týdnů parlament. Panovnice, která toho tolik zažila, už se pravděpodobně nemohla na tu nekončící trapnost dál dívat.

Kanadská ministryně zahraničních věcí, Chrystia Freeland odjela do Havany, kde ji její kubánský kolega Bruno Rodriguez poprosil, jestli by se nepřimluvila v USA za ukončení amerických sankcí, jelikož se prý na Kubě už zase nedá normálně žít.

Ve městě Odessa-Midland, v Texasu, se zase rozčílil good guy with the automatic gun a postřílel 5 lidí a další desítky zranil.

Americký prezident oznámil oficiálně vytvoření speciálního velitelství pro válku v kosmu.

Spectator Index vydal žebříček zemí, kde se nejlíp žije ženám. Na prvních pěti místech se umístily převážně státy, které jsou označovány českými vlastenci za místa, kde panuje šaría, v no-go zónách hoří auta a migranti tam každý den znásilňují ženy. Švédsko, Dánsko, Kanada, Norsko a Holandsko.

Filipínské ministerstvo školství vyjádřilo podporu připravovanému zákonu s názvem No Homework on Weekends. Filipínci si od připravovaného zákona, který by měl zakázat zadávání domácích úkolů studentům na víkendy, slibují, že děti budou mít víc času na osobní rozvoj a lepší využití volného času.

Slovensko zakázalo s okamžitou platností drezůru divokých zvířat v cirkusech. Novela definuje zvíře jako živého tvora a cítící bytost, nikoliv věc, jak tomu bylo dřív. Česká varianta podobného zákona je v nedohlednu.

Dánská vláda rozhodla, že odkoupí od místních cirkusů poslední v nich živořící slony. Za Ramboline, Djunga, Lara a Jenny zaplatí dánská vláda 1.4 milionů eur a pokusí se jim najít důstojné ubytování pro jejich důchod.

Ve Walesu se uskutečnilo mistrovství světa ve šnorchlování močálem. Účastníci si postěžovali, že to bylo “velmi špinavé, pokryté rostlinami…”

World Economic Forum přišlo s videem, kde je vidět pohybující se ostrov vulkanické pemzy velikosti Manhattanu, jak se blíží k břehům Austrálie. Vědci si od pórovitého kamenného poutníka, vzniklého pravděpodobně výbuchem podmořské sopky, slibují oživení Velkého bariérového útesu, který před lety celý odumřel.

Nick Cave prohlásil na svém webu The Red Hand Files, že když mu zavolala jeho partnerka P J Harvey a oznámila mu, že se s ním rozchází, byl tak překvapený, že mu z toho skoro upadla jehla.

 

Minulý Last week

Reklama