Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Čim dál větší moc

Minulý týden zase komunista Hugo Chávez vyhrál volby ve Venezuele. Dostal 61 procent hlasů a sociální demokrat, Manuel Rosales, 38 procent. Volby vypadaly na jihoamerický poměry celkem v pořádku. Nodokázal sem si to vysvětlit. Jaká je magie tohodle člověka, že se drží lehce u moci a zároveň se stává pomalu ale jistě ideologickym vůdcem světovýho komunismu. Tak sem si o něm něco přečet.

Vystudoval vojáctví a v armádě to dotáhnul na plukovníka.

1992 – 4.února

vede nepodařenej pokus o puč proti vládě Carlos Andrése Peréze. Z vězení je propuštěn po dvou letech díky amnestii.

Reklama

1998 – 6. prosince

vyhrává prezidentský volby s 56 procenty hlasů. Rok na to Venezuela přijímá novou ústavu.

2002 – 11. dubna

se před prezidentskym palácem Miraflores v Caracasu střetnou tisíce Chávezových odpůrců a příznivců s konečnym skóre 21 mrtvých. Vojenskej puč odstaví Cháveze na 47 hodin od moci.

2004 – 15. srpna

opozici se podaří prosadit referendum o Chávezově prezidentském mandátu. Chávez referendum s přehledem 59 procent hlasů vyhrává.

2005

Opozice se oficiálně vzdává účasti ve volbách do parlamentu, který se tim pádem ocitá totálně v rukách oficiálních struktur, tzn. Chávezových.

2006 – 4. prosinec

Chávez vyhrává prezidentské volby, na daší šestileté období, s totální převahou 61 procent hlasů a vyhlašuje plány na reformu ústavy, které umožní neomezené znovuzvolení.

 

Chávez je v současnosti nejoblíbenější jihoamerickej politik co vládne zemi, která je třetím největším dodavatelem ropy do USA a zároveň jejím pátým světovým producentem.

Jeho chování se ve světě zdá primitivní, na domácím hřišti to lidem připadá skvělý.

Má rád baseball a mluvení.

I inteligentní lidi mi řekli, že se jim líbí, jak to dokáže těm američanům nandat.

Tak nevim, nemám z toho moc dobrej pocit.