Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Četl jsem iDnes. Dnes naposledy

Ráno si pouštim Internet a chci se po delší době podívat, co se děje v Česku. Vidim stokrát omletý téma vlády. Jedu dolu po titulní stránce a tam vidim titulek. Kapské Město je něco jako San Francisco, Sydney a Rio de Janeiro současně. Kapský město mě přitahuje, vim, že to je dobrý místo. Otevřu článek a najednou se na mně dívá obličej českýho prezidenta. Připadá mi to legrační, že asi editor omylem přiřadil fotku z Kongresu o Velké Míře Zdanění, k dokumentu o Jižní Africe. Pomalu mi ale úsměv tuhne na rtech.

 

Pisatel nejdřív použije klišé o rozdělené zemi, používá přitom typické floskule, které známe z Rudýho práva (století segregace, režim apartheidu, transformace) a u toho lítá vrtulníkem.

Chodí po památnících, o kterých neví, zda zemi usmiřují.

Reklama

Byl i v domě, kde bydlel Mandela a čtyři dny! pozoroval lidi.

Přirovná město k San Francisku, Sydney a Riu, u toho zachytí nedůvěru mezi bílejma a černejma a pak se proletí vrtulníkem přes mys Dobré naděje, což se mu líbí.

Připadá mi to ňáký divný. Připadá mi, že takhle blbě by se snad o městech nemělo psát.

Kouknu se teda dolu, kdo to napsal.

Musim potom chvilku zhluboka dejchat. Cejtim, že se mi zvedá tlak. V mym věku už to může bejt na infarkt!!!

Stojí tam. Václav Klaus, prezident ČR.

Zvedá se ve mně vztek a pokračuju ve čtení. Ale už tam vlastně nic neni.

Zaostřim na závěr.

Je rád, že žije v Evropě, protože žít v Africe by nechtěl.

Začíná mě bolet za hrudní kostí. Tohle je prezident země, kde sem se narodil.

Supranacionální rozhodování Evropy a děsivá evropská integrace. Václav Klaus dokázal i do článku o Kapském městě vložit svoje názory na dnešní Evropu, se kterýma určitě někdo souhlasí, ale určitě nemaj nic společnýho s Kapskym městem.

iDnes dala prostor špatnému článku, jehož titulek neodráží obsah a nechala pisatele, pod záminkou zveřejnění názoru o Jižní Africe, prosazovat svoje politické vidění Evropy.

Budu mít na to památku, protože si určitě budu pamatovat poslední článek, kterej sem na iDnes četl.

http://zpravy.idnes.cz/kapske-mesto-je-neco-jako-san-francisco-sydney-a-rio-de-janeiro-soucasne-13l-/nazory.asp?c=A061213_204855_nazory_ost