Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Vítězství exekutora zajistil sudí

Po mnohaletém zápolení s českou machinery na vytváření zoufalců z normálních lidí, začalo jít v případu Martina Koptiše do tuhýho.

O nespravedlnosti.

Po tom, co jsme se dostali do tuhýho, přešli jsme do finále.

Zápas začal hezky.

Reklama

První z pěti totožných případů exekuce za patnáct let starý prohřešky, který Koptíš nikdy nespáchal, rozhodl soud ve prospěch Koptiše.

Nároky exekutora se zamítají a jiné radosti.

Dalo by se očekávat, že v normálním státě i další čtyři totožné případy skončí stejně, přestože české právo není založeno na precedentech a s výjimkou publikované judikatury Ústavního soudu nejsou judikáty autoritativním pramenem práva.

Působí ale zpravidla silou přesvědčivosti a soudy a správní úřady se od precedentů jen zřídka odchylují.

Při projednávání druhého případu čekal Koptiše šok.

Soud se zřejmě dostatečně nepřipravil na jednání a jelikož soudce zřejmě obdržel informaci o prvním vyhraném případu jenom den před jednáním, bylo toto jednání odročeno.

Euforie fanoušků Spravedlnosti mírně opadla a jak to tak bývá ve fotbale pěkně řečeno – nedáš, dostaneš.

Koptiš obdrží rozsudek k dalšímu z 5 případů a tady už jiný soudce, od stolu a bez veřejného projednání (je na vůli sudího, jestli v těchto připadech proběhne projednáváni nebo ne) rozhoduje v Koptišův neprospěch.

1:1

Soud se tady odchýlil od precedentu o rovných 180 stupňů.

V druhém poločase se podaří Koptišovi jít znovu do vedení a obdrží rozsudek k původně odloženému druhému případu, který je rozhodnut v jeho prospěch.

2:1

Chvíli se nic neděje, Exekutor se Soudcem zřejmě berou oddychovej čas a probírají taktiku.

Právník Tomáš Sokol se tomu směje, protože on už dostal za každé svoje jedno razítko na popsaný papír zaplaceno částku 8720Kč za každý případ, a zápas ho už nezajímá.

Ale zajímá exekutora a jeho soudce.

Ten srovnává těsně před koncem na 2:2 a v 105. minutě základní hrací doby přichází sudden death, přestože ta se už od roku 2004 nepoužívá – 2:3.

Koptiš prohrává tři z pěti totožných případů exekuce. Celková částka, kterou musí zaplatit je 40200 Kč, což je skoro přesně tolik, kterou se nám podařilo na jeho podporu vybrat.

www.spravedlnostprokoptise.cz

Jediný, co mě na tomhle těší je to, že jsme vybrali akorát dost peněz, aby už tohle zahrávání si s lidskou důstojností nelezlo Koptišovým do rodinnýho rozpočtu.

Co k tomu říct.

Tohle je pro mě horší, než celej ten ubohej českej politickej bizár posledního půl roku.

Je to stejný, jako kdyby mezi stavem 1 a stavem 0 existovalo v Česku ještě něco jinýho a procesor by s tím něčím jiným, co nikdo přesně neví, co to je, musel vykonávat složitý matematický operace.

Je to jako kdyby pod náma bylo prázdno…

 

Ústavní stížnost zde: