Reklama
 
Blog | Ivan Derer

Řecko – drogy do přirození

Abych parafrázoval Erika Taberyho - Co se tu dá číst - Čemu se tady dá věřit!

Nejsem tak naivní, abych si myslel, že se informacím na českým internetu dá fakt věřit. Informacím se všeobecně v České republice příliš věřit nedá, člověk nikdy neví, jestli to je rovnou blbost nebo jenom nějaká podivná zpravodajská hra a kolikrát ani nechápe, proč mají zpravodajci tak strašně špatný vkus.

Cenu o tom psát  nemá.

Má ale cenu se tomu bránit.

Reklama

V pátečním zpravodajství mě zaujal článek s křiklavým nadpisem, snažící se zřejmě přetáhnout k iHNed čtenáře iDnes.

Atény zažívají kvůli krizi sociální rozklad. Bandy neonacistů útočí na přistěhovalce.

Hořce jsem zaplakal nad osudem kámošů z mokrý veselý turistický čtvrti Monasteraki.

Začal jsem číst a s rostoucím zděšením jsem se dozvěděl, že Atény, kdysi hrdé město, se vlivem hospodářské krize stalo místem chaosu a zločinu. Nejvíce se to projevuje přímo v jeho centru, kde zahraniční turisty postupně vystřídali bezdomovci a policisté hlídkující v neprůstřelných vestách.

Tohle mě tak vyděsilo (co se to stalo po tom roce, co jsem tam byl naposled), že jsem radši hned napsal známýmu přímo do centra Atén. Představil jsem si, jak se městem prohání zbrusu nový řecký bůh Chaos a jeho nepodařený bastard Zločin, kteří si bůhvíproč vzali na mušku moje kamarády.

Odpověď přišla ihned.

„Jasně, není to černobílý, ale dost přeháníš. Turisti jsou tady furt jako vždycky a bezdomovci taky, asi stejně jako třeba v Paříži nebo v Londýně. Je pravda, že kriminalita roste, ale krize není hlavní důvod – ten hlavní důvod je příliv emigrantů z Afriky a z Východu. Policajti v neprůstřelnejch vestách jsou na ulici někdy vidět. To je pravda. Hlavně při demonstracích.“

Uklidnil jsem se. Dios Zeus a jeho soubor titánů stále drží situaci pod kontrolou.

Pokračoval jsem v konverzaci.

Na jedné z hlavních městských tepen, ulici Panepistimou, je možné vidět lidi, kteří si otevřeně vpichují drogy do rukou, třísel či do přirození.

„Co ty na to?“

„No jasně, jako v jakýmkoliv velkoměstě Evropy, jsou tady feťáci, co si píchaj. V Praze si feťáci nepíchaj?“

„No, nevím jestli v Praze feťáci píchaj do přirození…“ namítnul jsem zmateně. Zamyslel jsem se nad myšlenkovým pochodem editora iHNed – záruka čtenosti je zřejmě slovo „přirození“. To tam dáme hned na začátek, na to se kaštani chytěj. Sice v tom Spieglu, odkud to opisuju, to píšou až v půlce – navíc píšou „penises“, ale dáme tam „přirození“, aby se neozvaly náhodou feministky, že chtěj taky.

Potom jsem se zadíval na svůj vlastní titulek. Snad mi to Athéna promine…

Městem se prohání bandy neonacistů na mopedech a útočí na cizince noži a baseballovými pálkami.

„Jo, to se děje. Odhaduje se, že v centru Atén je dneska kolem dvouset tisíc nelegálních emigrantů, To nemá nic společnýho s krizí. Jsou to lidi, kteří se přes Řecko snaží dostat do Evropy už desítky let. Nacionalisti ovšem využívají nechuť většinové společnosti vůči přistěhovalcům k vlastnímu zviditelnění. Existuje i politická strana, která jede na tý vlně a která má dokonce i organizovanou domobranu. U vás v Česku to nemáte nebo co, že se divíš? „

„My máme v Česku cikány, to úplně stačí. Většinová společnost by je nejradši vypustila plynem mimo republiku samozřejmě. Tak dál – Sifilis, tuberkulóza, HIV – Doktoři zaznamenávají více případů sifilisu a tuberkulózy a to v úrovni za poslední desetiletí nevídané. V roce 2011 narostl meziročně počet lidí, kteří se nově nakazili virem HIV, o 1 250 procent… už máš syfla, tuberkulózu nebo HIV?“

„NE (řecky se řekne ano ne) ty magore… Hodně emigrantek z Afriky se živí prostitucí. Jsou levný, ale Řekové k nim nejdou. Jdou k ním zase jen chudý emigranti. S jejich přílivem logicky roste i rozšíření nemocí.“

Tak nějak mi to stačilo.

To, že je to dneska v Aténách horší (ale rozhodně ne tak, jak píše iHNed) než dřív, není způsobeno mediálně úspěšnou finanční krizí. Ta vše jenom prohlubuje. Příčinou je letitá neschopnost řeckých politiků řešit masové příchody nelegálních emigrantů v podstatě odevšad ze světa během několika posledních volebních období, včetně starosty Kanakise, který je v článku několikrát zmíněn a dokonce mu je věnován celý odstavec (Starosta na humanitární misi). Samozřejmě, slovo starosty má váhu.

Z článku ve Spieglu, odkud vše co chtěl, editor iHNed opsal, je ovšem zřejmé, že se nejedná o starostu, ale o zubaře, který v Athénách řídí pobočku humanitární organizace Doctors of the world.

Záměna starosty za zubaře ve mě vyvolala další prudké návaly pocitů, že se matrix hroutí.

Musel jsem se zapřít o strop, abych mohl pokračovat…

Finanční krize ovšem jeden aspekt má.

„Něco, co by stálo za zmínku, je vyšší počet sebevražd Řeků kvůli finančním problémům. To je spůsobeno krizí.“

To se ovšem v článku na iHned nedozvim.

Končíme debatu.

Odcházím na záchod si píchnout svoji dávku do přirození.